Sisällön tarjoaa Blogger.

Kaikki tai ei mitään

E - Äitini antoi minulle vain yhden neuvon ensitreffeillemme:

"Eve, älä sitten kerro kaikkea
menneisyydestäsi heti ensitapaamisella."
Vastasin, että en tietenkään, mutta en kuitenkaan toiminut tuon ohjeen mukaisesti, vaan löin kaiken pöytää saman tien. Ajatukseni täyttyivät lauseella: "Kaikki tai ei mitään". Ajattelin, että kun kerron nyt heti kaiken, minun ei enää tarvitse arvailla, että kelpaanko senkin jälkeen, kun hän saa tietää minusta tämän ja tämän asian. Kelpaanko hänelle, jos hän kuulee sen, että minua on käytetty lapsena seksuaalisesti hyväksi? Kelpaanko, kun hän saa tietää, etten olekaan mikään ns. "Täydellinen naapurin tyttö"? Toimintani perustui pelkoon. Pelkäsin sitä, että Teemu ei enää olisikaan kiinnostunut minusta, kuullessaan koko tarinani.


T - Ennen kuin tapasimme, olin ihastellut Even kuvia Instagramista. Lisäksi löysin videon, minkä hän oli ladannut blogiinsa. Ihastuin välittömästi hänen ääneensä ja kauneuteensa. Even hymy oli kuin kirsikka kakun päälle, olin täysin myyty. Lisäksi olimme jo jutelleet puhelimessa, tuo oli ainutlaatuinen hetki. Kaikki klikkasi heti. Jo tuossa ensimmäisessä puhelussamme kerroin alustavasti varsin rosoisesta menneisyydestäni. Puhuimme reilut neljä tuntia putkeen ja rukoilimme yhdessä.

Even avoimuus ja suoruus kuitenkin pääsivät yllättämään minut. Oikeastaan se tuntui suorastaan täystyrmäykseltä. Siinä istuessamme ravintolan pöydässä, hän täräytti faktat tiskiin, kirjaimellisesti parilla lauseella. Ajattelin, että: "Ei hyvää päivää, eihän kukaan kerro tuollaista ensimmäisillä treffeillä." Minut valtasi tunne, että vaikka halusinkin nähdä uudelleen, koin tarvitsevani pienen sulattelutauon. Tämä ei kuitenkaan ollut mahdollista, koska Even järjestämän lastenhoitajan aikataulu oli rajallinen. Näimme siis heti seuraavana päivänä uudelleen.

On hyvin tyypillistä, että pelko estää meitä toimimasta, toisinaan se voi taas saada meidät toimimaan harkitsemattomasti. Pelkäämme tulevamme jätetyksi, kun kumppanimme kuulee, minkälainen olen ollut, tai mitä kaikkea on tullut tehtyä, mitä olen joutunut kokemaan. Hyvin helposti pelkäämme, että toinen iskee vielä kovemmin juuri siihen haavaan, joka vuotaa vielä verta. Ja kyllä, näinkin voi joskus käydä. Kuitenkin luottamus, rehellisyys ja avoimuus, ovat välttämättömiä, mikäli haluaa elämän mittaisen ja kestävän avioliiton. Liiton, joka kestää myrskyssä kuin myrskyssä.Uskalla olla haavoittuvainen, uskalla näyttää heikoimmat kohtasi. Älä pelkää, että sinuun sattuu. Älä pelkää sitä, että oma egosi kärsii. Älä pelkää mitään, vaan ota riski. Riski, joka tekee suhteestanne entistäkin vahvemman. Koskaan ei ole liian myöhäistä. Älä salaile tai valehtele, kerro koko totuus heti alussa, niin myöhemmin ei tarvitse tapella asioista jotka jätit kertomatta.

Silloin kun uskaltaa tunnustaa oman heikkoutensa puolisolleen, pääsee lähemmäksi toinen toistaan. Parisuhteessamme menneisyyden käsittely, eli totuus kaikesta, on kaiken perusta. Kaikki perustuu luottamukseen ja totuuteen. Kun puhumme toisillemme kaiken, ilman minkäänlaista valhetta, myös luottamus säilyy ja pysyy. Puoliso on se ihminen, jolle haavojen näyttäminen ja niiden tunnustaminen on turvallista. Parisuhde on se suhde, jossa toinen pääsee kaikkein lähimmäksi itseään.

T - Minä puolestani tarvitsin enemmän aikaa, että pystyin kertomaan kaiken. Listasin itselleni ne asiat, joita pidin sellaisina, mitkä tulevan vaimoni olisi tiedettävä menneisyydestäni. Kerroin tämän heti alussa, että minä en pysty kertoa kaikesta heti, kuten hän teki. Monet kerrat virheitä tehneenä halusin toimia nyt oikein. Kysyin, että onko mitään sellaista asiaa, jonka kuuleminen voisi estää seurustelumme. Kerroin, että: "Asiat jotka tulet kuulemaan, voivat järkyttää sinua." Vastaus oli ytimekäs ei, ei olisi mitään niin kauheaa, mikä estäisi meitä tapaamasta uudelleen. Onneksi Eve ymmärsi minua ja antoi minulle aikaa ja tilaa.

Avoimuudessa ihminen joutuu laskemaan suojamuurinsa, tällöin on pystyttävä luottamaan kumppaniinsa. Koin valtavaa kipua ja häpeää menneisyydestäni, tulin haavoittuvaksi. Asia kerrallaan, seuraavien viikkojen aikana paljastin sisimpäni, eikä tyttöystäväni tuominnut minua. Hän ei ole koskaan lyönyt minua menneisyydelläni, ei kertaakaan, edes rajuimmissa riidoissamme. Nyt jälkeenpäin voin onnellisena todeta, että avoimuus todella kannatti!


Luonteiltamme olemme kuin yö ja päivä. Juuri oikeilta kohdin samanlaisia ja erilaisia, toisiaan täydentäen. Tästä syystä käsittelemme asioita myös eri tavoin. Myös tämän ymmärtäminen on todella tärkeää, kukaan ihminen ei ole täysin samanlainen. Kipeistä asioista puhuminen vaatii todella paljon ymmärrystä, koska toisen tapa toimia ei välttämättä sovi toiselle. Pääasia on, että on yhteinen tavoite, totuus ja avoimuus.

T - Jos Eve olisi patistanut minua puhumiseen, olisin lyönyt luukkuni kiinni ja tuskin olisin vieläkään puhunut. Minä kuitenkin päätin, jo ennen kuin tapasimme, että haluan kertoa menneisyydestäni koko totuuden. Kaiken. Meillä oli siis yhteinen tavoite, mutta erilaiset tavat käsitellä asioita.

Luottamus, erilaisuuden ymmärtäminen ja yhteinen tavoite, totuus, näin sen voisi kiteyttää. Yhtä tärkeää on myös se, kuinka otat vastaan sen, mistä puolisosi sinulle avautuu. Jos tuomitset tai alat syytellä häntä, se ei ole hyvä asia, silloin on vaarana ajautua repivään riitelyyn, mikä tuhoaa parisuhdetta.

Seuraavassa tekstissämme käymme läpi käytännön vinkkejä, miten kertoa vaikeista asioista ja miten vastaanottaa niitä. Puhumme siitä, miksi menneisyyden käsittely on niin tärkeää parisuhteen tulevaisuuden kannalta.

Totuudessa on pelkästään hyviä puolia.
Eve & Teemu

2 kommenttia

 1. Hauskaa! Meillä on niin samanlainen tarina. Kerroin myös samantien kaikki pahimmat jutut ennenkun suostuin seurustella. Halusin että Kalle tietää kenen kanssa suhteen aloittaa. Sillä taas kesti pidempään..
  Ja tärkeä huomio että puolisot voi ja saa olla tälläsis asioissa erilaisia.
  Ollaan omassä liitossa juteltu kans siittä mitä kumpikin haluaa tietää; Mä haluan kuulla kaiken pikkujuttuja myöten, ja sitten voin jotenki unohtaa ne. Kalle taas on päinvastainen.
  No, ollaan myös monessa muussa asiassa päinvastasia :D

  Tällästä läpinäkyvyyttä kyllä kaivataan! Erityisesti Suomen kristittyjen joukossa, missä tosi moni asia on tabu. Moni semmonenkin mihin seurakunnissa tulis ottaa kantaa.
  Kiitos tekstistä! Ja siunausta :)
  T. Inna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että muillakin vastaavanlaisia kokemuksia! Siunausta ja kiitos kommentista 😊

   Poista