Sisällön tarjoaa Blogger.

Totuus tekee vapaaksi

Edellisessä kirjoituksessamme kävimme läpi omakohtaisen kokemuksemme siitä, kuinka tärkeää menneisyyden käsittely on parisuhteessa. Hyvän kokonaiskuvan saamiseksi suosittelemmekin ensin lukemaan kirjoituksemme "Kaikki tai ei mitään".

Oman sisimpänsä ja heikkouksiensa paljastaminen voi olla tuskallista, mutta molempien osapuolien sitoutuessa yhteiseen päämäärään, se on mahdollista. Tämä lujittaa suhdetta ja lisää kahden keskistä luottamusta. Totuuden pohjalle on mahdollista rakentaa kestävä avioliitto. Kun menneisyys on puhuttu ja käsitelty, sitä ei enää myöskään tarvitse tarpeettomasti kaivella, eikä ikäviä salaisuuksia paljastu sitten tulevaisuudessa. Totuuden pohjalta on hyvä jatkaa eteenpäin. Seuraavassa esimerkkejä vaikeista asioista, joista kuitenkin kannattaa puhua.

Uskalla kertoa:

- Jos olet joskus pettänyt, kerro se.

- Jos olet joskus harrastanut ystäväsi kanssa seksiä, kerro se.

- Jos sinua on joskus satutettu seksin aikana, kerro se.

- Jos lapsuutesi pitää sisällään jotain traagista, etkä ole koskaan puhunut siitä kenellekään, kerro se puolisollesi.

- Jos olet katsonut pornoa, kerro se.

Se voi olla todella vaikeaa, mutta se kannattaa. Uskomme, että kun haavoistaan uskaltaa puhua, puolisoiden välille syntyy aivan uudenlainen läheisyys. Suhde pääsee syvemmälle tasolle kun uskaltaa olla aito ja rehellinen. Molemmista tulee toisilleen läpinäkyviä. Silloin ymmärtää myös sen, että me olemme vain ihmisiä, sillä jokaisella ihmisellä on omat kipunsa ja heikkoutensa. Ei meistä kukaan ole täydellinen. Silloin on helpompi rakastaa, koska inhimillisyydestä tulee näkyvää. Tällöin puolisoiden väliltä häviää myös pelko sekä viha. Tilalle astuu totuus, joka on rakkautta. Olisi kamalaa kuvitella, että suhteessamme olisi luurankoja kaapissa. Olisi kamalaa, jos joutuisi elämään sellaisessa pelossa, että:

"Apua, jos hän nyt kuulee tästä ja tästä asiasta."

E - Meillä on ollut tällainen yhteys alusta saakka. Se on tuonut turvaa. Rakastamme, tuemme ja kannamme toinen toistamme. Vain yhdessä voi olla yksi.

"Niin eivät he enää ole kaksi, vaan yksi liha. Minkä siis Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako." (Matt. 19:6)

On kyse siitä, että päätät luottaa. Luottaa siten, että uskallat laskea suojamuurisi ja heittää naamarit nurkkaan.


Luotatko sinä puolisoosi?

Olemme päättäneet luottaa. On kysymys siitä, että molemmat päättävät luottaa. Kukaan ei ole ajatusten lukija, et voi tietää salaako puolisosi sinulta jotain. Ei ole muuta kuin se, että luotamme toisiimme. Pikkuhiljaa luottamus kasvaa. Suhde jossa ei ole luottamusta, on haastavaa. Luottamus täytyy rakentaa uudestaan, jos sen on kerran menettänyt. Ja se rakennetaan uudelleen niin, että kaikesta ollaan rehellisiä ja kerrotaan myös asioista, mistä ajatellaan, että sillä ei ole merkitystä.

Totuus tuo vapauden. Täyden vapauden. Saat itse vapauden, ja sen kautta tuot vapauden myös puolisollesi. Vapauden siihen, että sinua ei enää epäillä. Saat olla vapaa, ja se vapaus ympäröi myös puolisoasi. Suhteenne alkaa voida paremmin. Totuudessa on vain hyviä puolia, vaikka ensin voikin tuntua siltä, että tieto lisää tuskaa.

Totuus voi tehdä kipeää sinulle sekä puolisollesi, etenkin jos olet tehnyt jotain mikä saattaa loukata puolisoasi. Jos olet esimerkiksi pettänyt tai toiminut uudelleen siten, miten lupasit että et enää toimi. Se satuttaa, ja se saattaa tuhota suhteenne. Totuus ei suhdettanne kuitenkaan tuhoa, valhe tuhoaa. Se on sitten ainoastaan kuulijan vastuulla, että miten hän ottaa kertomasi vastaan.

Silti sinä teet siinä oikein, kun päätät olla rehellinen ja kertoa täydellisen aidosti kaiken. Kerro kaikki, äläkä salaa yhtään mitään. Kerro, pyydä anteeksi, ja anna sitten kuulijan päättää, että mitä seuraavaksi tapahtuu. Ole nöyrä. Sinun vastuullesi jää varmistaa, ettet enää toimi puolisoasi kohden väärin. Anna kumppanisi myös tuntea, suuttua ja loukkaantua, äläkä oleta, että kun kerrot totuuden, asian käsittely olisi automaattisesti sillä selvä. Vaikeat asiat voivat viedä paljon aikaa. Vastaanottajan vastuulle jää sitten anteeksi antaminen, katkeruus tuhoaa suhteen. Anteeksiantoa ei tule kuitenkaan vaatia, sen täytyy lähteä sydämestä, se on tahdon päätös.Tässä muutama käytännön vinkki:

Kertoja:

- Ole rehellinen puolisollesi, kaikessa.

Voit aloittaa vaikkapa näin:

"Haluan kertoa sinulle erään asian, jonka sanominen on vaikeaa."
Kerro myös se asia, mistä ajattelet, että sillä ei ole merkitystä, puolisollesi asia voi olla merkityksellinen. Älä anna pelon estää sinua. Taistele sinä pelkoa vastaan ja ole rehellinen.

Vastaanottaja:

- Kuuntele, älä sano mitään.

- Kun saat vuoron puhua, ota puolisoasi kädestä kiinni.

- Kiitä siitä, että hän oli rehellinen.

- Kerro sen jälkeen miltä se kaikki sinusta tuntui, muista rakkaus.

- Älä syyllistä.

Kun toinen kertoo kipeää asiaa, hän on haavoittuvainen. Sen kertominen ei varmastikaan ole helppoa, vaikka vaikuttaisikin sille, että se on hänelle helppoa, niin et voi tietää hänen sisäistä taisteluaan aiheesta. Ole siis varovainen sen kanssa, miten itse käyttäydyt ja otat vastaan sen, mitä kumppanisi kertoo sinulle. Loppujen lopuksi se on sinun vastuullasi, että miten tilanne etenee tämän jälkeen. Tuleeko teille riita, vai pääsettekö asioista vahvempina eteenpäin. Tämäkin on tahdon päätös.

Naiset:

Me olemme hyvin pahoja siinä, että sanomme toiselle sen mitä sylki suuhun tuo. Yritä hillitä itsesi ja ole mieluummin hiljaa. KUUNTELE! Jos et kuuntele vaan torut toista, sillä voi olla ikäviä seurauksia. Saatat jonain päivä huomata, että miehesi ei puhu sinulle enää mitään. Se saattaa johtua täysin vain siitä, miten itse otat vastaan ne ikävät asiat. Sinä saat tuntea koko tunteiden kirjon, mutta älä keskeytä puolisoasi, anna hänen puhua suunsa puhtaaksi.

Miehet:

Kun nainen aloittaa puhumaan kipeästä asiasta; Ole läsnä. Jätä kaikki muu. Ota puolisoasi kädestä kiinni ja kuuntele. Älä sano mitään, anna hänen puhua. Äläkä missään nimessä ala hakkua tai halveksua häntä, ota hänen kertomansa vastaan rakkaudella. Odota rauhassa, kerro sitten miltä se sinusta tuntui. Tunteista puhuminen ei ole epämiehekästä, miehet eivät ole koneita, vaan ihmisiä. Ole oma itsesi. Laita pois roolit ja paineet miehisyydestäsi. Sinäkin saat tuntea. Egosi ei ole tärkeämpi kuin avioliittosi ja puolisosi.

Kaiken kertominen ei tarkoita välttämättä jokaisen yksityiskohdan puimista. Me ihmiset olemme kaikki erilaisia. Toinen haluaa kuulla juuri ne yksityiskohdat, toinen ei, hänelle riittää kun tietää mitä on tapahtunut. Tässä tarvitaan viisautta ja kumppaninsa tuntemista, kuitenkaan totuudesta tinkimättä.

T - Kertoessani menneisyydestäni kysyin Eveltä, että haluatko kuulla tästä ja tästä asiasta enemmän. Vastauksen ollessa kieltävä, kunnioitin sitä, enkä ole rasittanut häntä suhteemme kannalta epärelevanteilla yksityiskohdilla. Terve järki on hyvä pitää mukana! Jotkut asiat voivat tarpeettomasti jäädä kummittelemaan kumppanin mieleen aiheuttaen turhaa mielipahaa. Menneisyyttä ei pidä myöskään jäädä märehtimään, vaan kun asiat on käsitelty, voi ne sitten jättää taakseen ja katsoa tulevaisuuteen hyvillä mielin, yhdessä.

VINKKI:

Parempi avioliitto Parempi yhteys -parisuhdepuhelin palvelee:
KE-PE klo 10-16. Puhelimeen vastaavat kokeneet ja koulutetut avioliittotyöntekijät.
Numero on 050 3122 325.

Myös meihin voit olla yhteydessä: sinetiksi@gmail.com tai esim. Instagramin Directillä.
Eve & Teemu

Ei kommentteja