Sisällön tarjoaa Blogger.

Minä teen täällä kaiken

Hyvin usein kuulee keskustelua aiheesta:

"Mieheni ei tee kotitöitä."

Tämä on hyvin yleinen keskustelun aihe naisten keskuudessa. Mutta kuinka usein miehet valittavat siitä, että nainen ei tee kotitöitä? Onko niin, että ylipäätään miehet ovat tyytyväisempiä kuin naiset?
Valittaako naiset enemmän? Ovatko naiset tyytymättömämpiä?

Kun Googlaa sanan "kotityöt", löytyy lukuisia keskusteluja siitä, kuinka mies ei tee kotona yhtään mitään. Vastaan tulee paljon kysymyksiä, että: "Kuinka saisin mieheni tekemään enemmän kotitöitä? Mitä tehdä, kannattaisiko minun kenties erota, kun mies ei tee kotona mitään?"

Ehkäpä asia on niin, että ne miehet, jotka muuttavat suoraan kotoaan äitinsä helmoista vaimonsa helmoihin, eivät tee kotitöitä niin paljon kuin ne miehet, jotka ovat jo asuneet omillaan ja harjoitelleet itsenäistymistä.

- Minä olen aina ollut kova tekemään kotitöitä. Lapsuudessani olen huolehtinut myös sisarusteni huoneiden siivoamisesta. Minulle siivoaminen on itsestään selvyys. Rukoilin ja toivoin, että myös tuleva mieheni tekisi kotitöitä, ja että ne eivät olisi yksistään minun harteillani. Muistan, kun vielä seurustellessamme kävin Teemun luona, hän asui kimppakämpässä ja hän piti siivouspäivää. Kaikki matot oli poistettu ja hän oli pesemässä lattioita. Mielestäni mies on silloin seksikkäimmillään kun hän tarttuu imurin tai mopin varteen. Taisin rakastua tuossa hetkessä häneen yhä syvemmin.

Tällä hetkellä olemme kumpikin kotona. Kotona on lisäksi 5v. Aada, ja 8 kk Elia. Teemme kumpikin kotitöitä ja huolehdimme kodistamme yhdessä. Se on yksinkertaisesti tehokkainta ja tasapuolisinta. Meillä ei ole ennalta sovittuja rooleja, toimimme siten, mikä tuntuu luontevimmalta.

- Siitä huolimatta minulla on ollut hyvin usein mielessäni vääristynyt lause: "Minä teen täällä kaiken". Eihän se pidä paikkaansa. En todellakaan tee meidän perheessä kaikkea, mutta se on ollut sen hetkinen todellinen tunteeni.

Kun talossa on pieniä lapsia, etenkin pieni vauva, äiti on monesti hyvin väsynyt. Yöunet saattavat olla katkonaisia, ja imettävä äiti tarvitsisi paljon lepoa päivän aikana. Silloin kotityöt alkavat kasaantua päälle, ja naisesta työnjako saattaa tuntua epätasa-arvoiselta. Nainen saattaa kokea, että mies pääsee lomalle käydessään töissä, ja olettaa, että mies auttaa häntä lisäksi kotitöissä. Jos mies ei auta, se luo naiselle tyytymättömyyttä ja jopa masennusta.

Tällaisessa tilanteessa kaikkein tärkeintä on se, että nainen avaa suunsa ja kertoo, että hän tarvitsee apua. Ei kuitenkaan vaatien, mäkättäen tai raivoten, vaan tunteensa kertoen ja apua kysyen. Mäkätys varmasti ärsyttää miestä joka töistä tullessaan haluaisi hetken vain levätä, mutta saakin vastaansa nalkutusta. Myös miehestä tilanne voi tuntua epäreilulta. Hän voi kokea, että hänhän tässä tuo leivän pöytään, eikö se muka riitä?


- Jokunen viikko sitten olin ystäväni luona kyläilemässä viikonlopun ajan. Rentouduin, minulla oli mukava viikonloppu. Palasin kotiin sunnuntai- iltana, pari tuntia lasten nukkumaan menon jälkeen. Kotona silmäni osuivat heti keittiönpöydälle ja siellä lojuviin astioihin. Minulle tuli todella ärtynyt mieli. Menin pian nukkumaan ja seuraavana aamuna aloin tekemään kotitöitä kamalan kireällä fiiliksellä.

- Jäin siis lasten kanssa pariksi päiväksi yksin, meillä oli todella hauskaa! Itse olin tyytyväinen panostukseeni. Strategiani oli sellainen, että tein kotitöistä kaiken tarpeellisen. Pyykkäsin muutaman koneellisen, pesin astiat ja pyyhin pöydät ja lattiat useamman kerran päivässä. Myönnän, etten tehnyt mitään ylimääräistä, mutta huolehdin kaikesta välttämättömästä. Kun Eve tuli kotiin, ihmettelin, miksi hän oli niin äkäinen.

Aamulla hän alkoi avautua kotitöistä mitä en ollut tehnyt. Tiskitkin olivat pöydällä, mutta jostain syystä hän ei ollut huomannut, että tiskikone oli ollut päällä ja valmistunut vasta vähän ennen kuin hän tuli kotiin. Enkä enää illalla sitten jaksanut laittaa astioita takaisin kaappiin. Mutta olin tehnyt kaiken tarpeellisen! Minua otti todella kovaa päähän Even napina. En voinut käsittää, että miten hän kiinnitti huomionsa vain asioihin joita en ollut tehnyt, sivuuttaen kaiken mitä olin tehnyt. Minua ärsytti niin paljon, että kutsuin häntä ilonpilaajaksi. Eve taas stressasi kotitöistä niin että tunnelma muuttui ikäväksi.

E - Myönnän verranneeni tilannetta siihen, kun Teemu oli kotoa viikon poissa. Minulle oli todella tärkeää, että koti olisi kuin hotellihuone, Teemun palatessa kotiin. Siksi toivoin myös itse, että saisin palata kotiin, joka olisi vähintään yhtä siisti kuin itse olin siivonnut. Kuitenkin kun palasin kotiin ja näin astiat sekä mieheni makaavan sohvalla, petyin. Ajattelin automaattisesti, että enkö ole niin tärkeä, että ansaitsen yhtä siistin kodin, kuin Teemu.

Kuitenkin kun Teemu jutteli minulle sanoen: "Kun sä tulit kotiin, niin tänne tuli todella stressaantunut ilmapiiri. Meillä meni täällä tosi hyvin kun sä olit poissa." Tuo lause avasi silmäni näkemään sen, että minä todella stressaan kotitöistä. Juttelimme Teemun kanssa ja sanoin hänelle, että voisitko auttaa minua enemmän. Kerroin asioista joissa kaipaan enemmän apua. Tajusin, että en ollut koskaan aikaisemmin sanonut niistä. Olin pitänyt kaikki ajatukset vain omassa mielessäni ja puurtanut hampaat irvessä. Tajusin, että pidin edelleen kaikkia lankoja käsissäni. Edelleen tapahtui se sama, minkä kanssa kipuilin seurustelumme aikana.

T - "Eve, sun pitää päästää langat sun käsistä ja antaa myös mun tehdä asioita, aivan omalla tyylilläni ja aikataulullani. Enhän mä edes ehdi tehdä kaikkea missä voisin sua auttaa, kun sä oot jo tehnyt kaiken. Joskus on ihan ok istahtaa teekupin kanssa sohvalle ja pitää pieni tauko. Höllää vähän." Näin ohjeistin Eveä ja onneksi hän ymmärsi, mitä halusin sanoa.

Taisteltuamme asiasta sovimme, että olisi hyvä ottaa päivän aikana pieniä hetkiä omaa aikaa. Tämä olisi molempien jaksamisen kannalta hyvä asia. Ei ole mikään pakko juuri nyt korjata astioita, vaan aivan hyvin voi levätä hetken, ja jatkaa sitten kun on ensin hieman rentoutunut. Silloin kotityöt sujuvat pikemminkin vihellellen kuin otsa kurtussa.


"Älä puutu"

- Joku kohta jäi imuroimatta. Tiskikone on väärin täytetty. Pesukoneessa on väärän värisiä vaatteita. Kuulostaako tutulle? Toimitko sinä näin? Juttelin ystäväni kanssa aiheesta. Hänen on vaikea olla puuttumatta puolisonsa tekemiin kotitöihin. Lähes jokaiseen hommaan hänellä on jotain sanottavaa. Hän ei omien sanojensa mukaan voi olla puuttumatta. Hän tiedostaa, että tämä on ongelma. Jäin miettimään, että mitä tuollainen tekee parisuhteelle? Uskon, että se musertaa puolison ja saa tilanteen siihen pisteeseen, että toisen ei tee mieli tehdä enää mitään. Ei kenenkään tee mieli tehdä kotitöitä jos toisella on aina jotain negatiivista sanottavaa.

Jos nainen usein huomauttelee negatiivisesti miehensä tekemistä kotitöistä, se aiheuttaa miehelle kurjan fiiliksen. Jos tilanne jatkuu pitkään, mies ei lopulta enää halua yrittää, hän luovuttaa. Tällaisissa tilanteissa on tyypillistä, ettei mies halua enää tehdä niitä asioita, joita toivoisit. Hän ei halua sinulta neuvoja eikä negatiivista palautetta, vaan hän toivoo saavansa tyytyväisen palautteen. Ja se palaute on yksinkertainen kiitos. Mies tekee asiat omalla tavallaan. Ei sillä tavalla, miten nainen tekee.

T - Miesten ei myöskään tulisi ajatella, että kotityöt ovat vain "naisten hommia". Eihän siinä ole mitään järkeä, että toinen laiskottelee, ja toinen luhistuu taakan alle? Aikuiset miehet ottavat vastuun kodistaan ja ovat valmiita tekemään sellaisiakin kotitöitä mitä ei aina huvittaisi, eikä vain ns. miesten töitä. Kun molemmat osapuolet tulevat hieman vastaan, helpottaa se arkea merkittävästi. Naiset nalkuttakaa vähemmän, miehet, tehkää enemmän!

Meidän vinkki teille: Älä puutu. Anna olla. Sano vain kiitos, kun imuroit / täytit tiskikoneen, pesit pyykkiä tänään. Kiitä siitä, mitä toinen on tehnyt. Pidä mölyt mahassasi ja ilahduta puolisoasi. Kaikkea ei aina tarvitse sanoa.


Meillä kotityöt jakautuvat tällä hetkellä pääosin näin:

Teemu:

- Puutyöt (meillä takka on joka päivä käytössä)
- Takan lämmitys
- Pihan kolaus
- Roskien vienti
- Postin haku
- Autoon liittyvät työt
- Kaikki korjaustyöt
- Pöytien pyyhkiminen
- Lattioiden lakaisu

Eve:

- Ruoan laitto
- Elian soseiden teko
- Kaupassa käynti
- Kodin yleisilme, tavaroiden järjestely
- Autolla ajaminen, asioiden hoitaminen
- Pyykinpesu, viikkaus yms.
- Sänkyjen petaus

Yhdessä / vuorotellen:

- Imurointi
- Lattianpesu / siivous
- Tiskikoneen täyttö ja tyhjennys


Ainahan nämä eivät tietenkään mene tämän kaavan mukaan, mutta useimmiten näin.Ps.

Tiesittekö muuten, että tilastojen mukaan lasten työssä käyvät äidit käyttävät 12–13 viikkotuntia enemmän aikaa kotitöihin verrattuna työssä käyviin pienten lasten iseihin. Tästä pitäisi jokaisen pitää huoli, että tämä ei pääsisi tapahtumaan. Sillä perheessä pidetään yhdessä huolta lapsista, taloudesta ja kodista.

TÄNNE on koottu tilastotietoja naisten ja miesten ajankäytöstä, kotitöiden ja ansiotöiden sekä yksinolon aihepiireistä.


Eve & Teemu

Ei kommentteja